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31 May 2024 
 
Dear Applicant 
 
Freedom of Information Act 2000 – Request for Information – NHS North East and North 
Cumbria Integrated Care Board (NENC ICB) 
 
Thank you for your request received by North of England Commissioning Support (NECS) on 10 
May 2024 for information held by NHS North East and North Cumbria Integrated Care Board 
(NENC ICB) under the provisions of the Freedom of Information Act 2000.   
 
NENC ICB covers the areas of County Durham, Gateshead, Newcastle, North Cumbria, North 
Tyneside, Northumberland, South Tyneside, Sunderland, and Tees Valley (which covers the 5 
councils that make it up – Darlington, Hartlepool, Middlesbrough, Redcar & Cleveland and 
Stockton-on-Tees). 
 
Please find the information you requested on behalf of the ICB as follows. 
 
Your Request 
 
Pre-amble 
According to the NHS 2018 Excellence in Continence Care report, it is estimated that more than 
50% of care home residents have urinary incontinence. People living in care homes are entitled to 
the same access and level of NHS services as those living in their own homes. Care homes and 
commissioners should collaborate with each other to ensure adequate provision and funding of 
products.  
 
Please, therefore, accept this data request under the Freedom of Information Act as a Freedom of 
Information Request. This request seeks to collect data regarding your Integrated Care Board’s 
(ICBs) continence provision.  
 
Please note: if the service you offer differs between residential and nursing care homes, please 
clearly address this in your response to the questions below. If prior to ICB formation, the former 
CCGs had different processes and, these have not changed and the ICB has multiple processes 
across the ICB, please make sure this is reflected in your response below. 
 
Questions 

mailto:necsu.icbfoi@nhs.net


 
1. Continence care is free at the point of access. We are aware former CCGs used to offer either 

a weekly payment to care providers to fund the purchase of continence aids (i.e pads) 
themselves or in some cases free issued continence aids (i.e. pads) to care home residents via 
the local continence service. Please outline the current approach across the ICB for continence 
provision for both residential and nursing care home residents, and when was this last 
reviewed. 

2. If your ICB currently offers a weekly payment, please outline what the current weekly payment 
paid to care providers by your ICB for continence aids (i.e. pads), and when was this last 
reviewed.  Please link to where this is documented for care providers and provide a link to 
where care providers can review the application and review process operated by the ICB.  

3. If your ICB currently provides free issues products by your local continence service, please 
confirm how many continence aids (i.e. pads) are issued per resident per day, and what 
determines the number of continence aids (i.e. pads) each resident will receive, and when this 
was last reviewed.  Please link to where this is documented for care providers and provide a 
link to where care providers can review the application and review process operated by the 
ICB. 

4. Please provide the appropriate contact details for continence assessments and funding 
decisions/applications. (Please provide a name, title, email address, phone number and 
address) 

5. Please outline your future proposals and timeline for the review of continence care among your 
ICB, and when this was last reviewed. 

 
Our Response 
 
We can confirm, as per Section 1(1) of the Freedom of Information Act 2000, the ICB holds the 
information you have requested. However, this is available within the NENC ICB publication 
scheme which can be accessed on the ICB website: Publications scheme | North East and North 
Cumbria NHS (northeastnorthcumbria.nhs.uk) or please refer to our previous related request, our 
ref: FOI ICB339 from the NENC ICB FOI Disclosure Log at: https://northeastnorthcumbria.nhs.uk/ 
 
In accordance with s.21 of the FOIA, we are not required to provide information in response to a 
request if it is reasonably accessible to you by other means.  
 
In accordance with the Information Commissioner’s directive on the disclosure of information 
under the Freedom of Information Act 2000 your request will form part of our disclosure log.  
Therefore, a version of our response which will protect your anonymity will be posted on the NHS 
ICB website https://northeastnorthcumbria.nhs.uk/. 
 
If you have any queries or wish to discuss the information supplied, please do not hesitate to 
contact me on the above telephone number or at the above address. 
 
If you are unhappy with the service you have received in relation to your request and wish to 
request a review of our decision, you should write to the Senior Governance Manager using the 
contact details at the top of this letter quoting the appropriate reference number.  
 
If you are not content with the outcome your review, you do have the right of complaint to the 
Information Commissioner as established by section 50 of the Freedom of Information Act 2000. 
Generally, the Information Commissioner cannot make a decision unless you have exhausted the 
complaints procedure provided by the North of England Commissioning Support Unit. 
 
The Information Commissioner can be contacted at: 

https://northeastnorthcumbria.nhs.uk/about-us/publications/publications-scheme/
https://northeastnorthcumbria.nhs.uk/about-us/publications/publications-scheme/
https://northeastnorthcumbria.nhs.uk/
https://northeastnorthcumbria.nhs.uk/


 
Information Commissioner’s Office 
Wycliffe House 
Water Lane 
Wilmslow 
Cheshire 
SK9 5AF 
 
www.ico.org.uk  
 
Any information we provide following your request under the Freedom of Information Act will not 
confer an automatic right for you to re-use that information, for example to publish it. If you wish to 
re-use the information that we provide and you do not specify this in your initial application for 
information then you must make a further request for its re-use as per the Re-Use of Public Sector 
Information Regulations 2015 www.legislation.gov.uk . This will not affect your initial information 
request. 
 
Yours sincerely 
 
S Davies 
 
S Davies 
Information Governance Officer 
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